Ett enkelt sätt att bryta isen eller få festen att komma igång är att köra någon partylek. De allra flesta är enkla och kräver inte så mycket i förberedelser. Här kan du hitta tips på lekar som går att använda sig av.

Här hittar du partylekar som du kan använda dig av. Som vanligt är de listade i alfabetisk ordning:

Ahlgrens bilar

Gör så här:

Antal deltagare är minst två och upp till hur många som helst. Fyll en skål med Ahlgrens bilar (eller flera om deltagarna är många!). Sedan ska varje festdeltagare ta en bil, slicka på den, och sätta fast den i ansiktet. Den som sedan har flest bilar sittande i ansiktet när tiden gått ut (man bör ha en tidsbegränsning!) vinner! Vinnaren kan få ett pris alternativt förlorarna ett straff.

Antal på stolen

Gör så här:

Det är en fördel med många deltagare. Denna lek går bra så väl inom- som utomhus. Ställ ut samma antal stolar som deltagare. Alla deltagare ställer sig på sin stol. Därefter tar man bort en stol i taget, vilket innebär att deltagaren utan stol måste flytta sig till någon annan. Nuddar man marken är man ute. OBS! Det är inte på något sätt tillåtet att knuffa eller på annat vis tvinga någon av stolen. Då diskvalificeras man och är ute. Vinnare blir den/de personer som står kvar på stolen när endast en återstår.

Balansera på repet

Gör så här:

Även denna lek går bra så väl inom- som utomhus, och även här är det en fördel med många deltagare. Det behövs en även lekledare. Man börjar med att lägga ut ett rep på golvet. Sedan ställer sig alla deltagarna bredvid varandra med båda fötterna på repet. När allt är klart säger lekledaren exempelvis: Sortera er i bokstavsordning på förnamn! Då ska man förflytta sig till rätt position, dock alltid med minst en fot på repet! Detta innebär att man måste klättra förbi övriga deltagare. När man är klar ber lekledaren om en ny sortering, vilket fortsätter tills man är nöjda med lekandet. Om man vill kan man utdela straff om någon exempelvis tappar kontakten helt med repet.

Ballongstafett

Gör så här:

Denna lek passar bäst inomhus. Här behövs minst två lag med minst tre deltagare i varje lag. Varje lag har ställer upp vid en stol. Mittemot denna stol, med några meters mellanrum, finns ytterligare en stol. På denna stol finns ett antal ballonger (helst några fler än antal deltagare i laget!). Starten går och den första lagmedlemmen springer fram och tar en ballong från den motsatta stolen, blåser upp den, springer till lagets startstol och sätter sig på ballongen så att den smäller. Smällen är startskottet för lagmedlem två som gör samma sak och så vidare. Vinnaren är det lag där samtliga lyckats smälla en ballong var.

Fyra i soffan

Gör så här:

Som namnet antyder behövs en soffa för fyra samt stolar (så många att en blir över när samtliga deltagare satt sig på stolar och i soffan!) för denna lek. Den går ut på att få antingen fyra herrar/killar eller fyra damer/tjejer sittande i soffan. Börja med att placera två tjejer och två killar i soffan, resterande sätter sig på stolarna. En stol ska alltså vara ledig. Alla skriver sitt namn på en lapp. Blanda sedan lapparna och dela ut en lapp till var och en. Den som har en ledig plats till vänster om sig börjar med att ropa namnet på sin lapp. Den som har lappen med det namnet flyttar sig då till den lediga platsen och byter namnlapp med den som ropade. Sedan fortsätter den som då har en ledig plats till vänster om sig att ropa namnet på sin lapp. Glöm inte att byta lapp! Så fortsätter man tills soffan består av fyra herrar/killar eller fyra damer/tjejer. Då har antingen herrarna/killarna eller damerna/tjejerna vunnit!

Klädstrecket

Gör så här:

Denna lek passar bäst utomhus. Här behövs minst två lag med inte alltför få deltagare. Börja med att markera en startlinje. Från denna linje ska nu deltagarna med hjälp av sina egna kläder skapa ett ”klädstreck”, med kläderna utsträckta på marken. Man får lägga kläderna som man vill, men de måste vara sammanhängande (får ej finnas något mellanrum mellan plaggen!). Det lag som får ihop längst ”klädstreck” vinner. Kom ihåg: Tvinga inte någon att gå längre än vad de själva vill. I värsta fall kan man ju bli stående som Gud skapade en (till de andras, förmodade, förtjusning!)!

Uppdrag under tallriken

Gör så här:

Denna lek förutsätter en middag och kan utföras av obegränsat antal deltagare. Viss förberedelse behövs då den går ut på att skriva olika uppdrag på en lapp och lägga under respektive dukad tallrik.
När alla satt sig till bords berättar värden/värdarna att det ligger uppdrag under tallriken. Alla läser sin lapp och utför uppdragen under festen. Man får aldrig förrän efter en bestämd tid berätta om sitt uppdrag. När man beslutat att festleken är över ska man försöka lista ut varandras uppdrag. Några exempel på uppdrag för denna lek kan vara: ”Torka din bordsgranne om munnen då och då”, ”Ta mat från din bordsgrannes tallrik då och då”, ”Avbryt och berätta om din semester ofta”, ”Kommentera en och samma tavla då och då” och så vidare. Det är bara fantasin som sätter gränser!

Äggrace

Gör så här:

Detta är en klassisk lek passar bäst utomhus (såvida man inte har väldigt mycket utrymme inomhus!). Det krävs minst två lag med minst två personer i varje lag. Man behöver också en sked och ett ägg per lag.
Markera upp en startlinje och 10-20 meter från startlinjen ställer man ut en kon eller något liknande att runda. Leken går ut på att man ska stoppa skeden i munnen, lägga ägget i skeden och sedan, så snabbt som möjligt ta sig runt konen (rundningsmärket!) och tillbaka. Väl tillbaka växlar man med nästa person i laget. Tappar man ägget så det går sönder förlorar man, alternativt får man ta ett nytt ägg och börja om från början. Är ägget helt får man ta upp det och fortsätta. Första laget där samtliga deltagare har tagit sig igenom banan en gång har vunnit.