Här hittar du ett urval av klassiska drinkar, vad de innehåller och hur man blandar till dem. För att att på ett smidigt och enkelt sätt kunna hitta rätt drink så står de listade i alfabetisk ordning.
4 cl vodka
2 cl cointreau
6 cl tranbärsjuice
Lime
Blanda vodkan, cointreaun och transbärsjuicen i ett martiniglas. Garnera med en limeskiva.
4 cl ljus rom (gärna kubansk)
4 cl sockerlag
2 cl limejuice
1 äggvita (för skum)
Is
Ställ ett cocktailglas i frysen och låt stå ett par timmar. Blanda rom, sockerlag, limejuice och äggvita. Lägg några isbitar i en shaker och häll i blandningen. Skaka. Ta ut cocktailglaset ur frysen och sila bort isbitarna. Servera.
5 cl gin
1 cl vermouth (torr)
Is
Gröna oliver
En Dry Martini kan både skakas (James Bond) eller röras. Vi föredrar det senare eftersom det minskar risken att få in vatten i drinken (vilket då förstör den!). Börja med att ställa in ett cocktailglas i kyl eller frys (kyl ordentligt!). Ta sedan ett annat, stort glas och fyll med lite is. Häll över ginen och rör runt försiktigt med en sked. Fyll sedan på med mer is och rör några varv till. Ta ut cocktailglaset ur kyl, frys och häll i vermouthen. Snurra denna runt, runt i cocktailglaset så att den sprids över hela insidan. Häll ut överbliven vermouth. Sila sedan ner ginen i cocktailglaset och garnera med en grön oliv (går även att sätta exempelvis en tandpetare i denna om man vill!).
4-6 cl vodka
1 cl Galliano
Apelsinjuice
Is
Fyll ett highballglas till hälften med is. Häll i vodkan och Gallianon och toppa upp glaset med apelsinjuice.
4,5 cl kanadensisk whisky
1,5 cl röd vermouth
2 stänk Angostura Bitter
Coktailbär
Is
Rör ihop whiskyn, vermouthen, Angostura Bittern samt is. Sila över i ett cocktailglas och garnera med ett rött cocktailbär.
4 cl tequila
2 cl cointreau
1,5 cl limejuice
Lime
Is
Fukta cocktailglasets kant med en limeklyfta. Häll sedan upp salt på ett fat, vänd på glaset och snurra glaset i saltet så att det fastnar på kanten av glaset. Blanda tequilan, cointreaun, limejuicen och is i en shaker. Skaka. Häll upp i ett cocktailglas.
4-6 cl ljus rom (gärna Havana Club Añejo Blanco)
1 msk sockerlag
Lime
Myntablad
Sodavatten
Is
Blanda pressad lime och sockerlag i ett highballglas. Mortla myntan i lime/sockerlagsblandningen. Häll i rom, is och toppa upp med sodavatten. Garnera med en myntakvist.
4 cl ljus rom
2 cl kokosmjölk (alternativt Malibu rom med kokos)
10 cl ananasjuice
Is, krossad
Ananas
Körsbär
Häll vätskan i ett highballglas och kör i en mixer i någon sekund. Tillsätt krossad is och kör ytterligare någon sekund. Häll upp i glaset och garnera med en ananasskiva och ett körsbär.
4 cl vodka
2 cl bananlikör
2 stänk Grenadine
Apelsinjuice (gärna färskpressad)
Is (både bitar och krossad)
Apelsin
Cocktailbär
Kyl ett highballglas. Skaka de flytande ingredienserna tillsammans med krossad is i en shaker. Sila över i glaset (lägg i några isbitar före!) och garnera med en apelsinklyfta och ett cocktailbär (går även att lägga till ett sugrör om man känner för det!).
6 cl vodka
Apelsinjuice (gärna färskpressad)
Is
Apelsin
Skaka vodkan, apelsinjuicen och isen i en shaker. Häll upp i ett highballglas och garnera med en apelsinskiva.
2 cl vodka
2 cl persikolikör
2 cl apelsinjuice
2 cl tranbärsjuice
Is
Det finns två sätt att gå till väga på: Antingen häller man is i ett highballglas och blandar i de flytande ingrediensern i tur och ordning. Eller också, om man vill ha lite skum i drinken, skaka alltihop i en shaker innan man häller upp.
4-6 cl tequila
4-6 cl apelsinjuice
2 stänk Grenadine
Cocktailbär
Blanda tequilan och apelsinjuicen i ett highballglas samt rör om ordentligt. Häll i grenadinen, gärna vid kanten av glaset så att den rinner igenom drinken och lägger sig på botten av glaset. Garnera med ett cocktailbär (kan även sättas på en cocktailpinne eller tandpetare).
3 cl vodka
3 cl kahlúa
Mjölk
Is
Kyl ett highballglas. Fyll glaset med is. Häll i vodka och kahlúa och toppa upp med mjölk. Rör om.